fbpx

 

Blog

LAUWE QUINOASALADE MET GEROOKTE EENDENBORST, POMPOEN EN PHYSALIS

Spice up your Blue Monday with this vibrant butternut salad

Pompoen hoort voor mij niet enkel thuis in de herfst, maar het is ook de perfecte basis voor een op en top winters gerecht. Iedereen denkt bij pompoen waarschijnlijk aan zware en stevige kost, maar met pompoen kan je ook perfect lichte gerechtjes maken. Mijn favoriet is het iets verfijndere broertje van de familie, namelijk de butternut. Wist je trouwens dat de butternut tot de komkommerfamilie behoort?

 

De gerookte eendenborst geeft deze winterse salade meteen ook een feestelijk tintje. Bovendien zorgt de physalis, als frisse tegenhanger van deze rijke smaakmakers, voor een perfect evenwicht. En het allermooiste is dat dit gerechtje niet enkel erg smaakvol is, maar ook gezond en makkelijk te bereiden. Win-win dus!

  

LAUWE QUINOASALADE MET GEROOKTE EENDENBORST, POMPOEN EN PHYSALIS

 

Ingrediënten (voor 2 personen)ingrediënten LAUWE QUINOASALADE MET GEROOKTE EENDENBORST, POMPOEN EN PHYSALIS

  • 90g gerookte eendenborstfilet
  • 150g quinoa
  • ½ butternut (pompoen)
  • 1 appelsien
  • 1 sjalot
  • klein teentje knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 3cm gember
  • 15 Physalis bessen (a.k.a. ananaskers, goudbes, incabes…)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 blokje groentebouillon
  • olijfolie extra vierge
  • 4 eetlepels frambozenazijn (of andere fruitazijn)
  • tijm
  • peper en zout

 

Bereiding

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 200°C.
  2. Breng 0,5l water aan de kook en doe hierin het bouillonblokje. Spoel de quinoa onder stromend water in een fijne zeef en laat dit uitlekken. Doe vervolgens de quinoa in de bouillon en kook in 10 à 15 minuten gaar. Giet de quinoa af in de fijne zeef.butternut krul
  3. Schil de butternut en snij hiervan met een dunschiller 6 krullen(zie foto). Verwijder dan de pitjes met een lepel en snij de overige butternut in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
  4. Leg de blokjes butternut in een ovenschaal. Besprenkel deze met olijfolie en kruid met peper, zout en tijm. Plaats de schaal met butternut 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Snipper de sjalot fijn. Schil en rasp de gember. Pers daarna het sap van de appelsien. Doe de sjalot, gember en het appelsiensap vervolgens in een kommetje en voeg een gepeld en geperst teentje knoflook toe. Meng hieronder nog 4 eetlepels frambozenazijn en 1 eetlepel honing. Dit vormt de vinaigrette van het gerechtje.
  6. Doe de pompoenkrullen bij de vinaigrette en laat dit marineren.
  7. Verwijder de droge lampionnetjes van de physalis en snij de bessen in twee.
  8. Snij de lente-ui in fijne ringen.
  9. Haal de pompoenkrullen uit de vinaigrette en giet de vinaigrette over de quinoa. Meng 3 eetlepels olijfolie en de helft van de lente-ui onder de quinoa en kruid af met peper en zout.
  10. Doe de quinoa in een serveerring, druk aan en verwijder deze voorzichtig. Dresseer vervolgens de plakjes eendenborst, physalis, pompoenblokjes en –krullen op en rond de quinoa. Werk tot slot af met de overige lente-ui. Als je geen serveerring hebt, kan je ook een ring uit een PET-fles snijden.

ingrediënten LAUWE QUINOASALADE MET GEROOKTE EENDENBORST, POMPOEN EN PHYSALIS

Sorry, the comment form is closed at this time.